Zagorka

22.11.2011.

Jedna od najkarizmatičnijih književnica hrvatske povijesti Marija Jurić Zagorka (1873.-1957.) petu godinu zaredom u Zagreb privlači brojne zaljubljenike u njezin lik i djelo. Riječ je o petom okupljanju posvećenom Mariji Jurić Zagorki tijekom kojega će se, 25. i 26. studenoga, organizirati brojna predavanja o njezinom životu, djelu i nasljeđu te veliki znanstveni skup s posebnim osvrtom na gradove o kojima je Marija Jurić Zagorka pisala i u kojima je živjela, a gdje su se odvijala snažna feministička strujanja u kojima je i ona sudjelovala.

Upravo je feminizam pojam koji se često veže uz njeno ime, jer da u sebi nije imala dovoljno jak stav nikad se kao žena ne bi probila u novinarstvu, tada tipičnom muškom zanimanju. Kulturno-znanstvena manifestacija Dani Marije Jurić Zagorke revalorizira djelo te istaknute hrvatske novinarke, publicistkinje, zagovornice ženskih i radničkih prava.

Ako se želite podrobnije upoznali s atmosferom u kojoj je radila i kreirala likove svojih romana posjetite njezin stan koji je lani otvoren za javnost. Stan se nalazi u samom srcu Zagreba, na tržnici Dolac (Dolac 8), a svi predmeti koji se u njemu nalaze originalni su i iz doba kada je u njemu živjela i radila Marija Jurić Zagorka. Taj je prostor danas muzej. Prostire se na oko 120 četvornih metara, a u njemu dominira velika knjižnica s više od tri tisuće knjiga domaćih i stranih autora te velikim brojem časopisa posvećenih ženskim temama i rodnoj ravnopravnosti. Osim knjižnice, u stanu je ostao sačuvan i veliki radni stol te starinska pisaća mašina na kojoj je napisala svoja najslavnija djela – “Gričku vješticu”, “Viteza slavonske ravni”, “Kći Lotrščaka” kao i mnoge druge knjige te novinske članke. Riječ je o doista velikom opusu – od jeftinih i malih svezaka do luksuznih izdanja koji pokazuju kako se tijekom desetljeća mijenjao i njen položaj u društvu.

Stan odiše pravim duhom književnoga Zagreba i doista bi bila šteta ne obići mjesto gdje je stvarala ova književna legenda. Jer posjet ne znači tek puko razgledanje – u stanu je moguće prolistati časopise i knjige te čuti brojne detalje koju su obilježili njen život i često nekolegijalnu borbu u nekad tipičnom muškom svijetu književnog stvaralaštva i novinarstva. Njena je volja bila tolika snažna da je ustrajala i uspjela te ju se i danas, u doba potpune slobode pisanja, smatra jednom od najčitanijih i najzanimljivijih hrvatskih pisaca, iz čijeg su pera izlazile priče kojima se ni nakon pedeset godina od njezine smrti nije smanjila popularnost. Bila je prva hrvatska novinarka, začetnica prvog novinarskog društva, žena koja je usprkos velikom otporu tadašnje javnosti stvorila karizmatičnu i vrlo uspješnu književnu karijeru. O tome ne svjedoči samo usmena predaja o njenoj popularnosti, nego i brojne lente i zahvalnice koje i danas vise na zidovima njenog stana.

Dani Marije Jurić Zagorke organiziraju se u suradnji Centra za ženske studije sa sjedištem u njenom muzejskom stanu na Dolcu te Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.

Više o Zagrebu

inmusic-2017

12. INmusic festival

10.04.2017.

19.06.2017. – 21.06.2017. @Jarun

tattoo-2017

Hrvatska Tattoo konvencija ZAGREB 2017.

05.04.2017.

19.05.2017. – 21.05.2017. @Galerija studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu

animafest-2017

Animafest Zagreb 2017. – Svjetski festival animiranog filma

01.04.2017.

05.06.2017. – 10.06.2017. @Zagreb

animafest-2017

Animafest Zagreb 2017. – Svjetski festival animiranog filma

01.04.2017.

05.06.2017. – 10.06.2017. @Zagreb

najnaj-2017

17. Naj, naj, naj festival

10.03.2017.

19.04.2017. – 23.04.2017. @Zagreb

Veribo apartmani

Super apartmani, super cijene!

Studio apartman

Eksluzivni – GREEN STUDIO apartman – TS1

Luksuzni studio apartman s balkonom za 2 osobe

apartmani113_131016

Ekskluzivni Blue apartman TS2

Luksuzni apartman s balkonom za 4 osobe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apartman SUN

Jedinstveni penthouse apartman smješten na obroncima Medvednice s prostranom terasom, na kojoj možete uživati u pogledu  na Medvedgrad ili piti jutarnju kavu okruženi prirodom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apartman PARK SQUARE

Uživajte u svi prednostima grada, blizina muzeja, kazališta, trgovina i znamenitosti, ali i parkova koji pružaju odmor i mir. Sve to vam je na dohvat ruke kada ste smješteni u ovom renoviranom trosobnom apartmanu

Livingroom apartment MOON

Apartman MOON

Ovaj jednosoban apartman u samom centru Zagreba ima sve što vam je potrebno da u šetnji doživite grad, jer do svih znamenitosti, trgovina, restorana možete doći pješice.

Livingroom - HAPPY

Apartman HAPPY HOME

Ovaj studio apartman ima sve što vam treba za ugodan boravak u Zagrebu

Diningroom - BLUE RS

Apartman BLUE

Ovaj prostrani stan sa jednom spavaćom sobom idealno je mjesto gdje ćete osjećati kao kod kuće uz sve prednosti hotela. U širem centru Zagreba s parkirnim mjestom.

New Image6

Apartman AURORA

Ovaj prostrani stan sa jednom spavaćom sobom idealno je mjesto gdje ćete osjećati kao kod kuće uz sve prednosti hotela. U širem centru Zagreba sa parkirnim mjestom.

Lokacije naših apartmana

Karta sa lokacijama svih naših apartmana

Svi se naši stanovi nalaze u Zagrebu. Pogledajte lokacije svih naših apartmana na interaktivnoj karti.

Map of Zagreb

Design by: Dizajn Zona 42
© 2009.-2018. Veribo Koncept d.o.o.

Solution Graphics